De Brug Over: Communiceren In Moeilijke Tijden
Of toch niet? Nee, dat gaat niet zonder slag of stoot. Ik vergelijk het vaak met leren fietsen. Zolang je niet het stuur vasthoudt, op het zadel gaat zitten en je voeten op de trappers zet, zal je geen meter fietsen. Als dat gelukt is, ga je, letterlijk met vallen en opstaan, proberen om de trappers rond te draaien.
Dat gaat niet van de eerste keer, je moet daar als kind heel veel op oefenen. En het is belangrijk dat je er op tijd mee begint. Want als je wacht met leren fietsen tot je volwassen bent en snel naar de bushalte moet om de bus te halen, dan kom je gegarandeerd te laat.
En daar oefen je heel veel mee, tot het vlot gaat. Je begint bij een rustige sfeer met makkelijke onderwerpen. Als dat al goed gaat, kan je het over iets hebben dat wat gevoeliger ligt. Pas als je het goed onder de knie hebt, kan je het ook toepassen op de momenten dat er meer spanning in de lucht hangt.
De Bouwstenen Van Communicatie In Relaties
Heel veel. Het maakt de sfeer weer rustig en ontspannen. Het brengt onderling begrip en erkenning. Er ontstaat vertrouwen en samenwerking. En al die dingen samen zorgen voor verbinding. Dat is toch precies waar ieder mens naar verlangt in een liefdesrelatie? Wanneer een kind voor ’t eerst zonder zijwieltjes gaat fietsen, is er altijd wel iemand die er langs loopt en ervoor zorgt dat de kleine niet te hard valt.
De komende maanden ga ik regelmatig een tekst schrijven over communicatie in je relatie. Ik ga je inzichten bijbrengen, bewustmaken waarom bepaald communicatiegedrag niet het gewenste effect heeft en tips geven waarmee jij het anders kunt doen. Zo kunnen jij, en je partner, terugvinden wat jullie nu zo missen: een warme, stabiele basis waar jullie jezelf kunnen zijn.
Communicatie: De Basis Van Liefde En Vertrouwen
Dat kan je op volgende manier doen: Zo weet je zeker dat je geen enkele aflevering meer mist. Niks. Het is helemaal … GRATIS ???? Tot later! .
Door effectieve communicatie in te zetten kun je op een directie, niet- beschuldigende manier jouw behoeften en verwachtingen naar je partner toe uiten. Het is een heel effectief hulpmiddel. Waar mensen met een veilige hechtingstijl dit van nature doen, is het voor degenen die een angstige of vermijdende hechtingsstijl hebben iets wat tegen hun natuur kan indruisen.
Ik ga even in op de tweede, ik ben tenslotte relatietherapeut en geen matchmaker ???? Door je behoeften duidelijk te verwoorden kun je het je partner een stuk gemakkelijker maken om eraan tegemoet te komen. Hij of zij hoeft er niet naar te raden of jou iets dwarszit -of wat het is wat je dwarszit.
Samen Groeien Door Communicatie
Met effectieve communicatie wordt gecommuniceerd op een niet kwetsende manier, zonder je partner onder druk te zetten, zodat de ander open tegen je kan zijn zonder zich aangevallen, bekritiseerd of beschuldigd te voelen. Effectieve communicatie lijkt misschien makkelijk, maar dat is niet zo. Niet iedereen kan dit. Onveilig gehechte mensen kunnen vaak niet in contact komen met de dingen die hen echt dwarszitten.
Daarnaast hebben ze vanuit het gezin van herkomst vaak ook niet geleerd om over emoties te praten en situaties op te lossen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een veilige hechtingsstijl niet zo heftig reageren en niet zo snel overspoeld raken, en daardoor kalm en effectief kunnen communiceren over hun eigen gevoelens en inspelen op de behoeften van hun partners.
Voor iemand die onveilig gehecht is, voelt dit in het begin enorm gekuntseld en het is ook niet makkelijk om het te leren. Maar hey, je spreekt ook niet van de ene op de andere dag Italiaans. Tenzij je een enorme talenknobbel hebt, maar dan nog… Oefening baart kunst! En waar een wil is is een weg.
Wil je meer weten over hechtingsstijlen en hoe je deze 5 principes direct in kunt zetten? Lees dan ook onderstaande blogs: .
Communicatie: De Brug Naar Intimiteit
Het probleem bij relaties die niet soepel verlopen en waarin geen begrip is, ligt vaak in het gebrek aan effectieve communicatie en emotionele verbinding. Wanneer we elkaar niet begrijpen en langs elkaar heen praten, ontstaan er misverstanden en kunnen er gevoelens van eenzaamheid ontstaan. Verschillende perspectieven en interpretaties kunnen leiden tot miscommunicatie en gebrek aan verbinding.
Als mensen zich niet gezien of gehoord voelen, ontstaat er een gevoel van emotionele afstand. Dit kan resulteren in een negatieve neerwaartse spiraal, waarin beide partijen zich steeds meer terugtrekken en minder openstellen voor elkaar. Relatie problemen zijn niet alleen te vinden in een huwelijk, maar kunnen voorkomen in élke relatie die je hebt.
Je kunt daarbij vaak ook dingen bij ‘de ander’ aanwijzen die deze problemen veroorzaken. Het probleem is dat de problemen dan vaak niet verdwijnen, want jij kunt die ander niet veranderen. Maar weinig mensen zijn bereid nederig te zijn en naar hun eigen aandeel te kijken. Je kunt jezelf namelijk wel veranderen, maar het voelt ook oneerlijk dat jij je dan weer moet aanpassen.
Vaak helpt het al, om te beginnen, om effectiever te gaan communiceren. En Jezus leerde ons in ieder geval: ‘Heb je vijanden lief’. Dus laten wij de eerste stap zetten.
Samen Praten: De Basis Van Een Sterke Relatie
Iedere avond gedetailleerd je dag bespreken met je partner: intimiteit, of een aanslag op je vrijheid? Dat bepaal jij zelf. Leer effectief overleggen door te praten met je partner. Ga bij jezelf na: wat is jouw ideale relatie? Voor Lisa was dat elke avond uitgebreid koken met Robbie. Vanaf het begin van hun relatie hadden zij de beste gesprekken gehad tijdens de maaltijd.
Echt contact is een belangrijk element voor Lisa. Welke momenten in je relatie zijn voor jou belangrijk? Wat is voor jou een teken van een minder goede relatie? Voor Robbie is echt contact belangrijk, maar na 2 jaar relatie mist hij avonden met vrienden. Hij wil steeds vaker spontaan kunnen eten met collega’s of na het sporten met vrienden een broodje kroket pakken.
Relatie Communicatie
Plan vervolgens met je partner een moment om rustig over jullie relatie te kunnen praten. Lisa en Robbie spraken af om op vrijdagavond tijdens het eten te praten over dit probleem. Beide waren voorbereid op het gesprek, waren niet emotioneel en hadden de tijd om te praten. Praat in het gesprek om de beurt vanuit ‘ik’ en over ‘ik’.
Ben je aan het woord, spreek dan niet over de daden van de ander. Vertel over je eigen gevoelens en wat voor positieve dingen je meer wil (Vansteenwegen, 2010). Tijdens het gesprek werd Lisa emotioneel en begon te praten over Robbie: “Je zet me gewoon aan de kant. Als of ik niets waard ben.
Meer informatie